Teheran Dervish
Seyyed Aabolhassan ‎Mousavi Sirat etablerade sig redan på 1960-talet som en av Irans främsta, om inte den främste, mönsterknytaren och mattdesignern.

0566000019 Dervish
En fantastisk matta signerad av den store Mousavi. Detaljrikedomen är makalös och mattan leker på ett fantasifullt sätt med nivåer, perspektiv och tredimensionalitet. Den breda reliefbården är fylld med musicerande och dansande dervisher och knyts såväl tematiskt som bokstavligt samman med centralmotivet via dervisherna och det blomstrande och sirligt skruvade trädet som letar sig in och till och med lindar sig runt en pelare i kanten. I centrum finner vi dervisherna intensivt inbegripna i ett lärt samtal, av böckerna på golvet att döma och det snart nedbrunna ljuset. "Längst in" i tavlan hittar vi en ny nivå: utsikten över landskapet, som bildar en tavla inom tavlan. Situerad i mitten och med det ljusa, porlande vattnet som drar ögonen till sig har Mousavi förvissat sig om att vi inte missar det. Kanske en bild för paradiset och det gudomliga som dervisherna kommer i kontakt med i sitt extatiska tillstånd. Som pricken över i:et har Mousavi knutit in en "flygande matta"...i mattan. Dervishen med ryggen mot oss, närmast till höger, sitter på en matta med frivävda kanter. Ett uttryck för en helt underbar kreativitet och humor.

Med sin oöverträffade förmåga att avbilda ansikten och kroppar med realistisk livfullhet och en enorm detaljrikedom blir mattan inte endast en samling människor, utan enskilda individer med en ålder, en personlighet, en historia… Knuttätheten är mycket hög och silkesdetaljerna ger mattan lyster och djup.

Knuten och signerad i Teheran efter revolutionen.

Tillverkningsteknik: Handknuten
Ursprungsområde: Teheran, Iran
Lugg: Ull, med inslag av silke
Varp: Bomull

En dervish är en medlem av någon av islams olika munkordnar som, genom frenetiskt, virvlande, extatisk dans och intensivt mässande uppnår, och uppvisar, sin extatiska, religiösa hängivenhet.

Ytterligare bilder

Storlekar och priser...
173x220 - Kr - € Lägg till i kundvagn...


Välj färg/variation
0566000019 Dervish